You have reached the website

GO BACK TO INTRODUCTION "LIFECYCLE"

Mi történik az
életciklus végén

EAz elhasznált kapszulák, illetve a feleslegessé vált kávéfőző gépek újrahasznosításának megoldása továbbra is feladatot jelent. Ehhez egy olyan, gazdaságossági és környezetvédelmi szempontoknak is megfelelő visszagyűjtési rendszer kialakítására lenne szükség, ami a fogyasztók számára is könnyen használható A helyi sajátosságok miatt erre érdemes minden egyes országban külön megoldást keresni.

A program sikere nagyban múlik a Te részvételeden, ehhez adunk néhány tippet a „Hogyan csatlakozhatsz Te is” fejezetben.

Kihívások

A NESCAFÉ® Dolce Gusto® kapszulák életciklusában az egy csészére jutó ÜHG-kibocsátás 6%-át okozzák az életciklus végének folyamatai. Ennek csökkentése kiemelt célunk. Az elhasznált üres kávékapszulák az európai jogalkalmazásban göngyölegnek minősülnek, így anyagilag is hozzájárulnak az egyes országok göngyöleg-újrahasznosítási programjaihoz. A kávémaradékot is tartalmazó kapszulák azonban sajnos nem minősülnek göngyölegnek, így Németország kivételével ezeket általában nem fogadják be a göngyöleg-újrahasznosítási programokba. Németországban a NESCAFÉ® Dolce Gusto® kapszulákat jelenleg is a helyi „Zöld Pont” szervezet gyűjti be, így elhasznált kapszuláinkat felhasználják az energiatermelésben. Más országokban jelenleg is dolgozunk a begyűjtési rendszerek kialakításán.

 

Céljaink

 • Az újrahasznosítás vagy az energia-visszanyerés megoldása a kapszulák termékéletciklusának végén
 • A kapszulák begyűjtésének fejlesztése, a legfontosabb helyszíneken létesített gyűjtőpontok számának növelése évről-évre minden egyes országban
 

Mit teszünk

 • Minden használt kapszulához egyformán alkalmazható, célzott begyűjtési, illetve újrahasznosítási megoldásokat fejlesztünk.
 • Portugáliában már működik a kapszulák begyűjtése, itt a kapszulákból származó kerek műanyagdarabok felhasználásával városi bútorok készültek, míg az elhasznált kávét komposztálják. A gyártási folyamat során képződő szennyvizet megfelelő kezelés után mosásra, öntözésre használják.
 

EREDMÉNYEINK

 • Használt kapszuláink gyűjtőhálózata 2010-ben 50 gyűjtőponttal Portugáliában épült ki elsőként.
 • A kezdetek óta összesen több mint 50 tonnányi használt kapszulát gyűjtöttünk be újrahasznosításra, és a mennyiség évről-évre nő.

Gyűjtőpontkereső

Kihívások

A NESCAFÉ® Dolce Gusto® gépek megfelelő karbantartás mellett legalább 10 évig üzemképesek. Életútjuk végén a kávégépeket a legtöbb országban az elektromos hulladékokra vonatkozó módon kell kezelni. 2006 óta az elektromos és elektronikus hulladékokról (WEEE) szóló európai irányelv előírja, hogy az elektromos hulladékot újra kell hasznosítani, így régi kávégépedtől az ennek megfelelő módon válhatsz meg. További információért kérünk, kattints erre a hivatkozásra: ec.europa.eu/environment/waste/weee

 

Céljaink

 • Hasznos karbantartási információkkal segíteni fogyasztóinkat, hogy megnövelhessék kávégépük élettartamát.
 • Arra ösztönözni fogyasztóinkat, hogy gépeinktől a megfelelő módon váljanak meg.
 • Minél nagyobb mértékben újrahasznosítani a gép anyagait.
 

Mit teszünk ennek érdekében?

 • A legjobb tanácsokkal támogatjuk fogyasztóinkat kávégépük karbantartásában, hogy megnövelhessék gépük élettartamát.
 • Ha elérkezett az idő, tájékoztatjuk fogyasztóinkat a gép felelős elhelyezésének módjáról és lehetőségéről.

EREDMÉNYEINK

 • In 2010, Portugal became the first country to have a dedicated system for the recycling of our capsules with 50 collection points.
 • Since we started, more than 50 tons of capsules have been collected for recycling, with increasing quantities every year.