You have reached the website

Kérdések és válaszok

Szeretnél többet tudni arról, hogy mit teszünk, és
hogyan járunk el felelősségteljesen? Ebben a részben
összegyűjtöttünk Neked néhány választ.

1. Miért éppen az Esőerdő Szövetséget és a 4C kezdeményezést választotta a vállalat más civil partner, nemzetközi kávészövetség vagy méltányos kereskedelmi kezdeményezés helyett?

A felelős termesztésre vonatkozó megközelítésünkben nyitottak vagyunk és befogadók. Azért az Esőerdő Szövetséggel társultunk, illetve azért vagyunk a 4C alapító tagjai, mert hozzánk hasonlóan ezek a szervezetek is a magas színvonalú mezőgazdaság és a kávészektorban népszerű fenntarthatóság mellett kötelezték el magukat, a hangsúlyt a folyamatos fejlődésre helyezve. Ez nem zárja ki a partneri kapcsolat lehetőségét más civil szervezetekkel, amelyek osztják a kávészektor iránti elkötelezettségünket. Mindkét szervezet törekszik a termelők társadalmi, környezeti és gazdasági körülményeinek javítására.

2. Hogyan történik a tényleges terepmunka, és hogyan gondoskodik arról a vállalat, hogy ezek a kezdeményezések valóban segítsék a termelőket?

A helyszínen mezőgazdasági szakemberekből és kereskedő partnerekből álló hálózatunk segíti a termelőket és a szövetkezeteket a 4C kritériumok alkalmazásában és a gazdálkodási projektek lebonyolításában. Programunk a termelők jövedelmének javítását helyezi a központba. A jó mezőgazdasági gyakorlatok bevezetésével és a kávéfák megújításával nő a földterületek hozama, csökkennek a termelési költségek, a bevételi források köre pedig szélesedik. Ezt a megközelítést egészíti ki egy képzés a mennyiség és minőség optimalizálásáról, majd később megtámogatja a közvetlen beszerzési tevékenységünk. Ám mindeközben igyekszünk arra összpontosítani, hogy hosszú távon közös értéket hozzunk létre, és ne csak segítsünk a termelőknek rövid távon „pénzt keresni”.

3. Ellenőrzik és nyomon követik-e a kávé beszerzési forrásaiknál a minimálbért? Milyen szankciókkal élnek, ha eltérést tapasztalnak a szabályoktól?

A felelős gazdálkodás keretében elköteleztük magunkat a 4C követelmények betartása mellett. A 4C magatartási szabályzat a kávétermesztők számára méltányos jövedelmet ír elő. A szövetség kidolgozott egy hiteles, hatékony és független minősítési rendszert, és a 4C egységeket (termelői csoportokat) segíti annak felmérésében, hogy hol állnak a 4C magatartási szabályzat alkalmazásában. Eltérés esetén a termelői csoport nem kapja meg a 4C minősítést.

4. Használ-e a vállalat GM technológiát vagy klónozást a növények szaporításához?

Nem használunk sem GM technológiát, sem klónozást a növények szaporítása során. A Nestlé Tours-i K+F központjában dolgozó tudósok olyan fajták kifejlesztésén dolgoznak, amelyek megfelelő termesztés esetén háromszoros vagy akár négyszeres termést hoznak. A növényeket az ún. szomatikus embriogenezis módszerével szaporítják, amely az ígéretes palánták nagy mennyiségben való szaporításának egy gyorsított módja. A hagyományos szaporítási technikákkal ellentétben az előállított növények jobb felépítésűek, egységesebbek és gyorsabban nőnek, annak ellenére, hogy nem estek át génmódosításon. A növények a természetben már évezredek óta használják ezt a módszert. Pl. a burgonyák csírákat hajtanak, amelyekből új, az anyanövénnyel azonos növények fejlődnek ki.

5. Hol gyártják a gépeket és azok alkatrészeit? A vállalat beszállítói láncának vannak-e fejlődő világbeli pl. ázsiai tagjai? A beszállítói lánc valamennyi gyárában vizsgálják, hogy a munkakörülmények megfelelnek-e a nemzetközi standardoknak?

A NESCAFÉ® Dolce Gusto® gépeket Európában és Kínában állítják elő, a gyártók elfogadták a Nestlé szállítói szabályzatát, és eleget tesznek az országukban érvényes jogszabályi előírásoknak. A szállítói szabályzatot kiegészíti a Felelős Beszerzésre vonatkozó irányelvünk is, amelynek rendelkezései megfelelnek a felelős gyártás nemzetközileg elismert követelményeinek, egyes esetekben szigorúbbak is azoknál. Mindemellett, beszállítóink több mint 75%-a rendelkezik SMETA (Sedex tagok etikus kereskedelmi auditja) audittal és tanúsítvánnyal. A többi tag auditját 2014-ig szeretnénk elvégezni.

6. Miért műanyagból készülnek ezek a kapszulák, és nem valamilyen újrahasznosítható (pl. alumínium) vagy biológiailag lebomló anyagból?

Először is, a műanyagok néhány fajtája - pl. az üdítőitalok PET palackja - újrahasznosításra kerül. Kapszuláink kialakítása során mindenféle anyag használatát végiggondoltuk, mivel az anyagok környezeti hatása a felhasználásuk módjától is függ. A NESCAFÉ® Dolce Gusto® kapszula jó minőségű műanyagokból készül, amelyek a kávéfőző nagy nyomása (max. 15 bar) alatt is megőrzik kedvező tulajdonságaikat. Ekkora nyomásnak a papír például nem tudna ellenállni. Az általunk alkalmazott technológia hosszú kávé készítését is lehetővé teszi. A biológiailag lebomló anyagokat is átgondoltuk, de jelenleg – a NESCAFE Dolce Gusto alakját és méretét figyelembe véve, a biológiailag lebomló anyagok a termék életciklusának egésze során kifejtett környezeti hatásuk alapján nem felelnének meg a célnak. Emellett elkerülhetjük a csomagolóanyagok túlzott mennyiségű használatát az egyes kapszuláknál. A műanyagból készült kapszulák tökéletesen védik a kávét a fénytől és az oxigéntől, így biztosítják a termék aromájának optimális megőrzését. Mi több, a használt kapszulákból visszanyert energia lehetővé teszi a műanyag fűtőértékének hasznosítását, és így olajat takarítunk meg.

7. Egyes országokban miért nem hasznosítják újra a NESCAFÉ® Dolce Gusto® kapszulákat?

A NESCAFÉ® Dolce Gusto® kapszulák újrahasznosítása egyes országokban a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt jelenleg nem lehetséges. Ennek megoldására Portugáliában bevezettünk egy kapszula-visszagyűjtési eljárást, és a kapszulák kerek műanyag részét köztéri bútorok formájában hasznosítjuk, a kávézaccot pedig komposztáljuk. Hogy ezt a gyakorlatot kiterjesszük, további országokban is elkezdtük kifejleszteni saját, külön erre a célra kidolgozott, a begyűjtést és újrahasznosítást szolgáló megoldásainkat. Sőt mi több, a használt kapszulákból visszanyert energia lehetővé teszi a műanyag fűtőértékének hasznosítását, és így olajat takarítunk meg. Ez pedig már teljesen elfogadható végső hulladékkezelési megoldásnak számít.